Selfish Machine Selfish Machine
Think Positive.

Monday, February 27, 2012 @ February 27, 2012 | 0 Comment [s]





Hidup. Memang penuh dengan cabaran, dugaan, onak duri dan sebagainya lagi. Hanya yang benar benar sedar akan tujuan hidup, tahu apa yang perlu dibuat, apa pro & kontranya sahaja yang akan survive. Tak percaya? Tepuk dada tanya hati. Adakah kita hidup berlandaskan dasarNya atau hidup berlandaskan dasar yang dibuat sendiri? Wallahu'alam. Jawab sendiri sendiri yer. I've got no answer for that question. Kadang kadang Bila nafsu dah menguasai diri, macam macam yang kita mampu & sanggup lakukan. That's why Abang Shaz selalu pesan kat aku "Just be ourselves. Have faith in Allah. And he will always be there for us". Sekian dahulu dari saya. Jumpa lagi di lembaran akan datang.


Love, myra.

VALENTINE? No-no-no.

Monday, February 13, 2012 @ February 13, 2012 | 0 Comment [s]





February - Valentines. Couples. Chocolates. Flowers. Dinner. Iloveyou.


Like everyone's know, February, Valentine's Day. For those yang celebrate it sekarang mesti tengah busy, kelam kabut, gelabah, nervous and macam macam lagi lah. Ada yang sibuk cari resipe cake. Ada yang sibuk geledah satu shopping mall tu cari present. Kalau yang berada sikit tu, tengah reserve table for two kat mana mana hotel ke. Who knows? Bertuah lah kan? Okay, post ni umum je lah kay. Cuz, for Muslims, we cant celebrate it. Apa hukum? Haram eh? Sorry. Saya bukan arif :) Nak tau tak? Bila kita sambut Valentines ni kan, mesti nak berdua je. Siapa yang nak ajak family, satu kampung joint sekali. betul tak? So, as we know bila dah berdua tu, mesti ada yang ke-tiga. Iaitu SYAITAN LAKNATULLAH. Macam mana sekalipun diorang tetap akan goda kita. Tambah tambah pulak kita kita yang tak kuat iman ni macam mana? Sebab tu lah banyak cerita "Tergadai Maruah". Yang teruknya girls lah kan? Yela, bila perempuan dikatakan hilang dara. Bila lelaki? Ada ke orang cakap "hilang teruna"? Tak pernah dengar pun. Tapikan, best jugak kan kalau ajak family? Barulah kita tahu malu sikit. Macam lagu Ana Raffali tu "boleh pandang pandang, jangan pegang pegang, duduk renggang renggang". Betul tak? Tapi kalau depan mak bapak pun bercium berpeluk bagai tu tak tau lah. Mak ayah dia buta lah tu kot. Nauzubillah.


Haha. Actually, kalau kita nak tunjuk kasih sayang tu tak semestinya time Valentine je kan? Hari hari biasa pun boleh. Kalau boleh, hari hari. Sayang tu kan tak terhad untuk bf/gf je. Kawan boleh. Mak ayah boleh. Adik beradik boleh. Semua kita kena sayang. Kena kasih. Tapi kalau bercinta pun agak agak lah kan? Janganlah melampau sangat. Macam yang biasa kita dengar, bercinta lepas kahwin lagi best dari bercinta sebelum kahwin. Aku pun bukannya expert sangat. Bercinta pun orang kata cinta monyet. Tak kekal. baru 2minggu dah break. Apa kehal kan? Haha. Tapi tak kesah lah tu. Whatever it is, I wanna find someone who will change my life, not just my relationship status. Someone who an accept me the way I am. Ehh, touching pulak dah. Nak cite bende laen, ter-citer benda lain. Papepun, adios. see you on the next chapter pulak ;D


Love, myra.

Yang Hidup Pasti Mati.

@ February 13, 2012 | 0 Comment [s]





Semua yang hidup pasti akan mati. Itu janji Allah dekat kita semua. Ajal adalah suatu perkara yang kita tak tahu bila. Mungkin harini? Esok? Lusa? Wallahu'alam. Allah kalau nak tarik nyawa kita, tak akan lebih sesaat dan tak akan kurang sesaat. Boleh ke nak mintak tangguh? Kalau dalam buku teladan tu memang ada. Firaun tu sepatutnya mati harini, tapi dia mintak postponed dengan Izrail then Izrail pun tanya Allah, Allah perkenan. Lepas tu bila dah dekat dateline mati firaun tu boleh pulak dah die gali sekeliling rumah die buat sungai. Then buat tembok tinggi langit. Tak masuk pintu pagar lagi. Besi kemain tebal. Dengan mangga besar anak gajah. Konon nak menyorok dari mati. Last last die yang terkejut beruk macam mana malaikat tu boleh masuk padahal dia dah kunci bagai. Mati dalam rumah sendiri. Takda orang perasan. Yela, dah die pesan kat guard jangan bagi sesapa masuk and keluar. Selebihnya dah tak ingat. 


Bagi orang yang beramal, memang dia dah bersedia untuk mati. Bila bila Allah nak ambil pun dia dah ready. Tapi kita? Kita yang still nak enjoy, alpa dengan tujuan hidup ni macam mana? Buatnya kiamat dulu baru nak repent. Time tu dah tak berguna dah. I admit, aku bukan alim. Kadang kadang selalu aku pun lupa. Tahu tapi buat buat tak tahu. Still ke takuk lama. Im on my way to change. InshaAllah, moga moga Allah turunkan hidayah-Nya kepada semua orang.


Okay. Before that, Assalamu'alaikum and Hi! Mukadimah kali ni agak panjang. Berkongsi rasa. Tak salah kan? By the way, tittle post kali ni agak extreme siket. I dont know why. I never post something like this. So, here's the story:


This post actually about my friend. S.I. He's lost his mother on 30th January 2012. Dapat tahu pun dari kawan. Luckily she's told me. Kalau tak, memang I lah orang last yang tahu. Time tu I and my mom at my sister's school. Register. Tengah dengar taklimat actually time tu. Time tu mood okay, happy je. Yela, adik masuk SBP kan. Kakak mana tak happy. Bila dapat je mesej tu automatik jadi sayu. Sayangnye aku tak pernah kenal pun mak die sape. Yela, kawan laen aku kenal lah jugak. Kalau bukan mak, kenal ayah. Tapi die due due aku tak kenal. Tak best lah. All I can say just "takziah" and "sabar". When it comes to losing-someone-we-loves, aku tak tahu nak cakap apa. Kalau tak silap, family die kecik je. Ada ayah, mak, abang and then die. Bile dah berkurang sorang, mesti rasa lain. Anyway, kalau die baca lah kan,I just want to say, kitorang semua ada kat sebelah kau. Yang pergi tetap pergi. Yang hidup tetap kena teruskan kehidupan. I love you kawan.


Love, myra.

Lalala

@ February 13, 2012 | 0 Comment [s]


Erm, these days was soo boring. I dont know what to do except for makan tido makan tido. Hahaha. Im jobless. Okay, I know that. So all I can do is just reading, tweeting and eating. So, for reading, I just finished reaad two books titled LIPSTICK JUNGLE by CANDACE BUSHNELL and HOT MESS : SUMMER IN THE CITY by JULIE KRAUT & SHALLON LESTER. Wanna know something? I only found one 'JUNGLE' in the LJ book. Okay wrong, two. One in the title itself and another on the last page of the story. Erm, it sounds like "Hey, its like jungle out there." "No, it's a lipstick jungle." Yeah, something like that. Urgh! I know you're just like "What is she talked about?" 'SHE' is referring to me. Just read it if you wanna know more. Hehe. And for the Hot Mess, it's quite interesting. The story take place in New York City. About a girl, Emma, and her bestfriend, Rachel and their's landlady, Jayla. Full with dating-series. Okay, read it for yourself. Im not gonna tell you the whole synopsis. Jangan marah :)


P/s : Random ;)


Love, myra.


Older Post | Newer Post
~

I was in the darkness. So darkness I became.


Navigations!

Diary About Stiff Link


Tweet Me!


Reading Challenge!

2017 Reading Challenge

mira. has read 0 books toward her goal of 30 books.
hide