Selfish Machine Selfish Machine
Yang Hidup Pasti Mati.

Monday, February 13, 2012 @ February 13, 2012 | 0 Comment [s]





Semua yang hidup pasti akan mati. Itu janji Allah dekat kita semua. Ajal adalah suatu perkara yang kita tak tahu bila. Mungkin harini? Esok? Lusa? Wallahu'alam. Allah kalau nak tarik nyawa kita, tak akan lebih sesaat dan tak akan kurang sesaat. Boleh ke nak mintak tangguh? Kalau dalam buku teladan tu memang ada. Firaun tu sepatutnya mati harini, tapi dia mintak postponed dengan Izrail then Izrail pun tanya Allah, Allah perkenan. Lepas tu bila dah dekat dateline mati firaun tu boleh pulak dah die gali sekeliling rumah die buat sungai. Then buat tembok tinggi langit. Tak masuk pintu pagar lagi. Besi kemain tebal. Dengan mangga besar anak gajah. Konon nak menyorok dari mati. Last last die yang terkejut beruk macam mana malaikat tu boleh masuk padahal dia dah kunci bagai. Mati dalam rumah sendiri. Takda orang perasan. Yela, dah die pesan kat guard jangan bagi sesapa masuk and keluar. Selebihnya dah tak ingat. 


Bagi orang yang beramal, memang dia dah bersedia untuk mati. Bila bila Allah nak ambil pun dia dah ready. Tapi kita? Kita yang still nak enjoy, alpa dengan tujuan hidup ni macam mana? Buatnya kiamat dulu baru nak repent. Time tu dah tak berguna dah. I admit, aku bukan alim. Kadang kadang selalu aku pun lupa. Tahu tapi buat buat tak tahu. Still ke takuk lama. Im on my way to change. InshaAllah, moga moga Allah turunkan hidayah-Nya kepada semua orang.


Okay. Before that, Assalamu'alaikum and Hi! Mukadimah kali ni agak panjang. Berkongsi rasa. Tak salah kan? By the way, tittle post kali ni agak extreme siket. I dont know why. I never post something like this. So, here's the story:


This post actually about my friend. S.I. He's lost his mother on 30th January 2012. Dapat tahu pun dari kawan. Luckily she's told me. Kalau tak, memang I lah orang last yang tahu. Time tu I and my mom at my sister's school. Register. Tengah dengar taklimat actually time tu. Time tu mood okay, happy je. Yela, adik masuk SBP kan. Kakak mana tak happy. Bila dapat je mesej tu automatik jadi sayu. Sayangnye aku tak pernah kenal pun mak die sape. Yela, kawan laen aku kenal lah jugak. Kalau bukan mak, kenal ayah. Tapi die due due aku tak kenal. Tak best lah. All I can say just "takziah" and "sabar". When it comes to losing-someone-we-loves, aku tak tahu nak cakap apa. Kalau tak silap, family die kecik je. Ada ayah, mak, abang and then die. Bile dah berkurang sorang, mesti rasa lain. Anyway, kalau die baca lah kan,I just want to say, kitorang semua ada kat sebelah kau. Yang pergi tetap pergi. Yang hidup tetap kena teruskan kehidupan. I love you kawan.


Love, myra.


Older Post | Newer Post
Annyeong!

I was in the darkness. So darkness I became.


Navigations!

Diary About Stiff Link


Tweet Me!


Reading Challenge!

2017 Reading Challenge

mira. has read 0 books toward her goal of 30 books.
hide